Dans i skolan-manifestation i Kirunas Stadshus

Mer rörelse i skolan – mer dans i skolan
Barn och ungdomar från landets nordligaste del manifesterar dansens självklara plats på skolschemat.
 
När debatten om betydelsen av mera rörelse i skolan växer starkt samlas elever och förskolebarn från Kiruna, Vittangi, Svappavaara, Abisko och samtliga elever från sameskolorna i Karesuando, Kiruna och Gällivare för att inta stadshuset i Kiruna med sin dans.

Våren dansas in
Barnen från midnattssolens land åker många mil för att dansa in våren och försommaren och fylla stadshuset med olika koreografier bl.a. VÅRDANSEN, JÄRVEN OCH RIPORNA, FLAMENCO, VINDARNA, HJÄRTAT och RENDANSEN under ledning av Cecilia Björklund Dahlgren och Tina Wezelius Grebacken.
Dans i skolan-manifestationen i Kiruna är ett möte i dans mellan urfolk, nyanlända och majoritetssamhället.

Dansens betydelse för utveckling och lärande
Till manifestationen har också med dr och kulturhälsoforskaren Eva Bojner Horwitz från Karolinska Institutet bjudits in för att lyfta fram dansens stora betydelse för barns och ungas utveckling och lärande.

Dans i skolan-manifestationen arrangeras av det nationella Institutet Dans i skolan i samarbete med Kiruna kommun och Sameskolstyrelsen med stöd av Statens kulturråd och Sparbanken Nord.

Kontakt:
Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef, Institutet Dans i skolan och universitetslektor i dans vid Danslärarutbildningen, Luleå tekniska universitet
Mobil: +46 (0)70 586 15 15
e-post: cecilia.dahlgren@dansiskolan.se