Eva Dahlgren 100 år – Danskonst för och med barn

Nordanå kulturcentrum i Skellefteå 8-9/9 2015

Danskonstnärinnan Eva Dahlgren 100 år 8/9 2015.

Skellefteå kommun och Institutet Dans i skolan arrangerar ett jubileum för att hylla Eva Dahlgrens pionjärarbete danskonst för och med barn, Bolidens barnbalett och dans i skolan.

Skellefteå är en unik kommun som tagit ansvar för danskonst för barn i 50 år och var redan på 70-talet först i landet med dans i skolan för alla.

Eva Dahlgren-dagen 8/9 blir ett möte i dans mellan dansare från Bolidens barnbalett, barn, ungdomar, danslärarstudenter, dansforskare, lärare, rektorer, politiker och övriga intresserade.

Det blir seminarier, workshops och dansföreställning kl. 12.30 - 19.00 och därefter Jubileumsmiddag.
9/9 workshops och seminarier kl. 8.30 - 12.00.

Sommaren 2016 arrangerar Konsthallen i Skellefteå en utställning om danskonstnärinnan Eva Dahlgren. Anmälan görs via ett formulär här. Senast den 25 augusti 2015 vill vi ha din anmälan.

Välkommen!

Ladda ner inbjudan.
Anmälningsformulär.
Ladda ner programmet
Se bildspel från jubileumsfirandet

Om Eva Dahlgren
Eva Dahlgren föddes i Stockholm den 8 september 1915. I mitten av 1920-talet mötte hon danskonsten genom den ryska danspedagogen Vera Alexandrowa. I Paris och Rom fick hon fortsätta sin dansutbildning och fick anställning som klassisk balettdansös vid Operan i Rom. Under andra världskriget återvände hon till Sverige och gifte sig med Eric Dahlgren, industriläkare vid gruvorna i norra Sverige LKAB och Boliden. Från 1966 utvecklade hon dansen i Västerbotten under flera decennier. Bolidens barnbalett turnerade både nationellt och internationellt med stor framgång.

1978 startade Eva Dahlgren tillsammans med sin dotter Cecilia obligatorisk dansundervisning i skolan. Skellefteå blev först i landet att introducera dans på schemat under professionell ledning.

Eva Dahlgren fick ofta sin inspiration från barnen, naturen, årstidernas växlingar, tystnaden och folksjälen. Hon skapade en vidgad syn på danskonsten för och med barn där målsättningen var att alla skulle kunna vara delaktiga. Pionjärarbetet som startades i källaren i Boliden har bidragit till utvecklingen av dans i skolan för alla och Sveriges första danslärarutbildning i Piteå.

"100 år av dans!" Artikel om Eva Dahlgren författad av Margareta Sörenson, publicerad i Danstidningen september 2015 (pdf)