Dans i skolan-biennal 2012 "Barn, dans och framtidstro"

9-10/2-2012 i Kiruna

Välkomna till Dans i skolan-biennalen 2012! 

DANS I SKOLAN-BIENNALEN i Kiruna blir ett spännande möte för dansande elever, lärare, nationella och internationella danskonstnärer, rektorer, danslärare, forskare beslutsfattare och näringslivet för inspiration, kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte. 

På programmet står workshops i dansmatte, GAGA, streetdans, klassisk balett; seminarier om dans i grundskola och högskola, hjärnforskning; samtal och diskussion om den nya läroplanen och ansvarstagande; inspiration från goda exempel från olika delar av Sverige; forskning i dans och lärande; dansföreställningar med bl.a. skolelver, dansare från Kungl. Baletten och mycket mer, se programmet här. Dessutom bjuds det på besök och visning av Ishotellet i Jukkasjärvi, midnattskonsert med pianisten Roland Pöntinen i Kiruna kyrka och middag i Kirunas stadshus. 

Nu när hela utbildningsväsendet befinner sig i en avgörande reformering är det lysande att Dans i skolan-Biennalen 2012 arrangeras just i Kiruna 9-10 februari 2012. Alla spännande diskussioner om centrum och periferi vänder vi upp och ner på och utmanar kommuner, staten och näringslivet att ta ett ökat ansvar för "Barn, dans och framtidstro". 

I Kiruna vill man utveckla Sveriges bästa skola och det går inte utan kulturen, och särskilt inte utan dansen. Kiruna, som är lika stort som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans, utvecklar just nu dans på schemat i alla sina skolor. ( Karesuando, Vittangi, Svappavaara, Övre Sopporo, Abisko m.fl.) 

LKAB engagerar sig för att skapa en attraktiv uppväxtmiljö för barn och unga i Malmfälten. "Barn, kultur och framtidstro" är en förutsättning för samhällsutvecklingen och detta vill fler diskutera just i Kiruna i den vackra midvintern 2012. Det är viktigt att manifestera barns rätt till kultur, identitetsskapande och framtidstro och samtidigt visa att flera aktörer samverkar. 

ANMÄLAN OCH INFORMATION

Här kan du läsa programmet. 

Tid och plats

Dans i skolan-Biennalen äger rum i Kiruna.

Torsdag 9/2 kl.14.00–22.00 (inklusive middag)

Fredag 10/2 kl. 8.00–15.30 

OBS! Ni som kommer från södra Sverige bör tänka på att boka resor så snart som möjligt eftersom det inte finns så många resor till Kiruna. 

Anmälan

Antalet platser är begränsat, så först till kvarn gäller. Sista anmälningsdagen var den 30:e januari 2012. Anmälan är bindande men bekräftelse och faktura kan överlåtas till annan person. 

Biennalavgift: 600 kr. Avgiften inkluderar båda dagarnas seminarier, workshops, föreläsningar och föreställningar. Även lunch, middag och förfriskningar ingår. 

Logi

Hotell till bättre pris i Kiruna

Scandic Hotel

Vandrarhem 

Resa 

FLYG

Från/Till Stockholm: www.sas.se

Från Kiruna Airport kan du flyga med SAS till Stockholm Arlanda.
SAS har normalt två avgångar till Stockholm per dag, en morgonavgång och en vid lunchtid. Morgonavgången mellanlandar i Luleå på sin väg mot Stockholm. http://swedavia.se/sv/Kiruna/Resenar/Destinationer/ 

TÅG www.sj.se

Finns ett nattåg mellan Sthlm och Kiruna. 

LÄNSTRAFIKEN NORRBOTTEN

Busstider och trafikinformation:

http://www.ltnbd.se/ 

Tidtabeller:

http://www.ltnbd.se/tidtabeller/?pageid=7 

Röster och bilder från Biennalen

Fler än 230 vuxna och 450 dansande barn medverkade i Dans i skolan-biennalen i Kiruna, en mötesplats för elever, lärare, skolledare, forskare, danskonstnärer, beslutsfattare och näringsliv. 

Röster från biennalen 

Bildspel från biennalen 

Om biennalen i media 

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths tal vid invigningen

Ladda ner program

Anmälan

Sista anmälningsdag var 30 januari 2012.

Ladda ner flyer om biennalen

Läs om tidigare biennaler

Biennalens syfte:

 • att synliggöra framgångsrikt dans i skolan-arbete från förskola till högskola
 • att lyfta fram samverkan mellan kommuner, regioner, stat och näringsliv för att skapa en attraktiv uppväxtmiljö för barn och unga
 • att presentera hur skolelever i Malmfälten får tillgång till dansen som uttrycksform i sin vardagsmiljö och får möjlighet till eget skapande, både som individ och grupp
 • att lärare och rektorer får kompetensutveckling inom området dans och lärande
 • att danslärare, dansare, koreografer och forskare får inspiration och erfarenhetsutbyte

Biennalen lyfter fram:

 • Att Kiruna kommun har beslutat att man vill introducera dans i alla kommunens grundskolor
 • Att en ny lärarkategori – dansläraren tar plats i de svenska skolorna
 • Att styrdokumenten för dansen i grundskolan och gymnasieskolan stärks
 • Att forskning inom området dans i skolan utvecklas i den akademiska världen

Kontakt och information

Institutet Dans i skolan

Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef
E-post: info@dansiskolan.se 

PRESS

Press betalar inte för deltagande i biennalen. Mejla dansiskolan@dansiskolan.se för pressackreditering.

Syfte

Syftet med Dans i skolan-Biennalen "Barn, dans och framtidstro" är:

 • att synliggöra framgångsrikt dans i skolan-arbete från förskola till högskola
 • att lyfta fram samverkan mellan kommuner, regioner, stat och näringsliv för att skapa en attraktiv uppväxtmiljö för barn och unga
 • att presentera hur skolelever i Malmfälten får tillgång till dansen som uttrycksform i sin vardagsmiljö och får möjlighet till eget skapande, både som individ och grupp
 • att lärare och rektorer får kompetensutveckling inom området dans och lärande
 • att danslärare, dansare, koreografer och forskare får inspiration och erfarenhetsutbyte

Genombrott för dans i skolan i Sverige och Norrbotten visar vägen

Intresset för dans i skolan ökar från förskola till högskola. Många grundskolor har förankrat dansen som ett kunskapsområde i sina skolor under professionell ledning. Ett stort antal skolor har kommit igång med dansprojekt med hjälp av Kulturrådets Skapande skola stöd. Den nya läroplanen, Lgr 11 lyfter fram dansen starkare än tidigare och dansen inom gymnasieskolan har fått nya och tydliga styrdokument. Dessutom har den nya yrkesdansarutbildningen Svenska Balettskolan också reformerats. 

Sveriges första danslärarutbildning vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet, har fått fortsatt förtroende och examensrätt i dans. Nu har också Dans och Cirkushögskolan i samverkan med Stockholms universitet fått examensrätt att utbilda danslärare, så från detta läsår finns två lärosäten i Sverige som kan utbilda danslärare för skolväsendet. 

För området dans och lärande är detta ett viktigt erkännande och det ger dansen som kunskapsområde i skolan den legitimitet som är nödvändig för att stärka dansen i skolans vardag och i den akademiska världen. 

En ny lärarkategori, dansläraren, tar plats i de svenska skolorna. Många med en bred kompetens t.ex. dans och matematik, dans och historia, dans och språk eller med en fördjupad kunskap och specialisering inom dansområdet. 

Alla lärarutbildningar måste ha gedigen forskning och därför är det nödvändigt att metodutveckling och forskning inom området dans och lärande utvecklas 

Dans i skolan-biennalen lyfter fram:

- Att Kiruna kommun har beslutat att man vill introducera dans i alla kommunens grundskolor

- Att en ny lärarkategori – dansläraren tar plats i de svenska skolorna

- Att styrdokumenten för dansen i grundskolan och gymnasieskolan stärks

- Att forskning inom området dans i skolan utvecklas i den akademiska världen 

Sveriges tredje Dans i skolan-Biennal i Kiruna

Sveriges första Dans i skolan-biennal arrangerades 2007 i Stockholm på Operan och den andra biennalen arrangerades 2009 i Piteå. För Institutet Dans i skolan är det viktigt att lyfta fram kommuner som bedriver ett framgångsrikt arbete. Att Biennalen ska äga rum i Kiruna har fått ett mycket positivt mottagande inte minst från andra nordiska länder. 

I den vackra midvintern blir biennalen en mötesplats för inspiration och nätverksbyggande. Danskonstnärer engageras för att skapa dans tillsammans med barn och ungdomar, visa dans och presentera metodutvecklingsarbete. Förskollärare, klasslärare och idrottslärare visar hur de kan arbeta med dans och lärande. Vid Dans i skolan-biennalen 2012 manifesteras dansens självklara plats och barnens och ungdomarnas betydelse för samhällsutvecklingen lyfts särskilt fram. 

Dans i skolan-biennalen vill bjuda in till inspiration från norr:

Landskapet, tystnaden, folksjälen, rytmen och vildmarken. 

Dans i skolan-biennalen 2012 arrangeras av Institutet Dans i skolan i samarbete med Kiruna kommun, Ice Hotel , Polarbröd och Sveriges regionala danskonsulenter med stöd från Statens kulturråd, LKAB och Luleå Tekniska Universitet.