Dans i skolan-biennal 28-29 september

Pressmeddelande från Institutet Dans i skolan, 21 september 2016

Barn, dans och framtidstro!
Ett möte där kulturens betydelse för integration i skolan lyfts fram.

Den femte nationella Dans i skolan-biennalen arrangerar Institutet Dans i skolan på Moderna Museet 28/9 och i Västerholms friskola i Skärholmen 29/9.

En mötesplats för barn, ungdomar, lärare, kulturskapare, rektorer, forskare, danskonstnärer, högskolor och kommuner för inspiration och erfarenhetsutbyte. Delaktighet, integration och identitet utforskas med hjälp av dansen när nyanlända möter elever från sameskolorna och barn och ungdomar från majoritetssamhället.

”Allt fler upptäcker att dansen är ett viktigt och internationellt språk som alla förstår och som överbryggar gränser mellan människor, länder och kulturer. Dans i skolan-biennalen 2016 'Barn, dans och framtidstro' lyfter fram vilket fantastiskt och ursprungligt språk dans är, när det gäller att stärka identiteten och ta del av varandras kulturer för att skapa förståelse och delaktighet”, säger Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef för Institutet Dans i skolan.

Bredd och elit möts. Den dolda kunskap som finns inom området dans och lärande lyfts fram. Biennalen är ett möte mellan den breda basverksamheten med dans i skolorna, lärarutbildningarna och dansen som scenkonst. Moderna Museet visar exempel på konstens betydelse i integrationsarbetet. Utöver forskningsseminarium och seminarium om läraruppdraget anordnas också seminarier och samtal om kulturens betydelse i utbildning och samhällsutveckling tillsammans med representanter från Kulturrådet, Skolverket, kulturdepartementet, högskolor, skolor och kulturliv. Programmet bjuder på 37 workshops och seminarier samt upplevelser med konst, musik och dans.

Några exempel från biennalprogrammet:

Möten i dans mellan urfolk och nyanlända – Cecilia Björklund Dahlgren Milad Mohammadi, årets talare 2014, rektor Järvaskolan "Lika barn leka bäst men olika barn hittar på de bästa lekarna"  Exempel på dans i skolan: förskola, grundskola, gymnasium och högskola  Anna Sarri från Nikkaluokta berättar om Sapmi och renen Två av Sveriges främsta musiker spelar, konsertpianisten Roland Pöntinen och klarinettisten Martin Fröst Koreografiska signaturer med inspiration och spetskompetens från Frankrike Möt Matisse och Apollon med Maria Taube, intendent, Moderna Museet Eva Bojner Horwitz, med.dr. kulturhälsoforskare lyfter fram dansen  Kungliga Baletten dansar  Läraruppdraget i framtidens skola – Elisabeth Sörhuus Streetdans med Damon Frost och Ambra Succi Låt färgen flöda tillsammans med konstpedagoger på Moderna Museet Dans och genus i förskolan  Forskningsseminarium – dans och lärande  Flamenco på schemat med nyanlända i Vittangi Dans och språkutveckling i Västerholms friskola


Välkommen till Dans i skolan-biennalen 2016!
Mer information och program finns här.

Pressbild fri för nedladdning: www.flickr.com/photos/dansiskolan/28796091494/

Sveriges femte Dans i skolan-biennal arrangeras av Institutet Dans i skolan i samarbete med Moderna Museet, Västerholms friskola, Piteå kommun, Skellefteå kommun och Luleå tekniska universitet med stöd från Sparbanken Nord och Statens kulturråd.

Kontakt
Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef
Mobil: +46 (0)70 586 15 15
E-post: cecilia.dahlgren@dansiskolan.se